Scroll Top
DFNS-crease-guard

Samen sterk: de ontwikkeling van de DFNS crease guards

Hoe samenwerking van specialisten tot duurzame producten leidt

In eendrachtige samenwerking gingen vier partijen – de producteigenaar, de ontwerper, de ­spuitgieter en de materiaalspecialist – aan de slag om een product te ontwikkelen op basis van maalgoed van Nike. Dat daarbij duurzaamheid voorop stond komt goed tot uiting in het eindproduct, want niet alleen krijgt ­afgedankt materiaal een prima herbestemming, maar gaan ook nieuwe sneakers langer mee. Een ­v­erhaal over hoe gemalen sneakers de basis vormen voor een heel nuttig nieuw product. 

Boven: De Crease Guards. Foto: DFNS

Dit verhaal start eigenlijk dertig jaar geleden, toen men zich bij Nike de vraag stelde: Wat kunnen we met onze oude sneakers? Het mondde uit in een succesvol recyclingprogramma: Nike Grind. Hiermee heeft Nike in de afgelopen twintig jaar bijna zestig miljoen kilo materiaal gerecycled tot maalgoed. Dat doen ze door restjes rubber, schuim, leer en textiel die overblijven van het maken van Nike-producten te verzamelen in fabrieken over de hele wereld. Het gaat dan om fabricageresten en ongebruikte materialen van rubber, PU-schuim, EVA-schuim, andere thermoplasten en dan dus nog leer en textiel. Daarnaast vormen end-of-life sportschoenen een belangrijke bron voor dit recycling-programma.

Nike Grind vinden we terug in tal van producten, vaak sportgerelateerd: voorbeelden zijn vloeren van sportaccommodaties, wandelpaden en rubber tegels (binnen en buiten). Maar het dempende materiaal is ook een uitstekend geschikt voor ondervloeren en zelfs telefoonhoesjes worden met dit materiaal als basis gemaakt.

Duurzame oplossing

Het Nederlandse bedrijf DFNS voorziet in duurzame producten voor het onderhouden – en daarmee de levensduur verlengen – van onder andere sneakers. Op het buigpunt achter de neus van de schoen gaan sneakers vaak stuk of worden ze lelijk doordat er kreukels ontstaan. De duurzaamheidsdoelstelling van DFNS zit hem in het langer laten meegaan van bestaande producten. De internationaal werkende onderneming benaderde ontwerpbureau MarcelvanGalenDesign met de vraag een schoeninsert (crease guard) voor DFNS te ontwerpen die er voor zorgt dat de sneakers langer meegaan. Het idee was een afvalproduct in te zetten als voornaamste grondstof voor deze producten: de keus viel op Nike Grind.

Niet rechtstreeks inzetbaar

Tijdens de eerste spuitgiettests bij Injection Point BV bleek dat dit materiaal niet rechtstreeks inzetbaar was voor productie. Deze kunststof spuitgieterij uit het Brabantse Moergestel heeft een sterke focus op circulariteit en heeft al eerder een samenwerking gehad met materiaalspecialist KORRELS en met de ontwerper. Diezelfde Marcel van Galen heeft in de coronaperiode een product ontwikkeld om handcontact met deuren en winkelwagens te kunnen vermijden: Gripz. Hiervoor heeft KORRELS toen ook een klantspecifiek gerecycled materiaal gemaakt.

Het Nike Grind materiaal moest eerst opgewaardeerd worden, alvorens het in te kunnen zetten in het spuitgietproces. Vanuit het verleden is het Wapenveldse KORRELS een uitermate geschikte partner gebleken bij dergelijke vraagstukken. Het contact was snel weer gelegd. 

KORRELS heeft het materiaal in huis geanalyseerd en ontdekte al snel het probleem: het gebruikte Nike Grind bestaat uit veel verschillende type materialen, die allemaal hun eigen smeltpunt hebben. Bovendien waren sommige van de materialen niet meer thermoplastisch en konden ze dus niet zomaar hergebruikt worden. 

Antoine Sonnega, CEO van KORRELS: ‘Na tal van kleine materiaaltesten en spuitgiettests konden wij een aantal materiaalversies voorstellen. Het bleek niet eenvoudig de juiste look & feel karakteristieken te geven aan het materiaal met behoud van de kwaliteit… Dat is waar KORRELS zich onderscheidt: waar anderen stoppen gaan wij verder.  Wij helpen vaker spuitgieters met dit soort circulaire vraagstukken. Vanuit onze ervaring en kennis van gerecyclede materialen weten wij in veel gevallen wél tot de juiste materiaaloplossing te komen. Het klinkt misschien als een cliché, maar zonder goed materiaal, geen goede producten.’ 

Uiteindelijk is bij de crease guards gekozen voor een TPE ECOmpound, waarin ten minste 25% sneakerafval is verwerkt, dat de juiste look & feel geeft én daarbij ook nog goed te verwerken is.

Het resultaat

De crease guards van DFNS zijn 100% te recyclen en gerecyclede inzetstukken, gemaakt van ten minste 25% Nike Grind-materiaal dat afkomstig is van afgedankt schoeisel, ontworpen om de neus kreukvrij te houden. Flexibel, ademend en supereenvoudig te gebruiken: indien nodig kunnen ze eenvoudig op maat geknipt worden. Een mooi voorbeeld van duurzaamheid aan alle kanten: hergebruik van materiaal en levensduur-verlenging van waardevolle sneakers!

Nike Grind. foto: DFNS

KORRELS heeft een sterke reputatie opgebouwd als materiaalspecialist en beschikt over veel ­kennis van materialen. Deze kennis wordt vertaald in slimme materiaal­oplossingen. U kunt bij ­KORRELS ­terecht voor 4KFLEX elastomeren, 4KTEC technische polymeren en ECOmpounds gerecyclede materialen. Naast ­klantspecifieke oplossingen bevat het veelzijdige portfolio van KORRELS ook standaard compounds en ­polymeren.
Meer weten: www.korrels.nl – WE CREATE COMPOUNDS!

Meer artikelen

Privacy Voorkeuren
Bij het bezoeken van deze website worden mogelijk browsergegevens opgeslagen in de vorm van cookies door diensten van derden. U kunt hier uw voorkeuren aanpassen. Het blokkeren van cookies kan leiden tot een verminderde gebruikerservaring.