Scroll Top

Een tweede leven voor ziekenhuisafval

Onder de ‘wegwerpartikelen’ die in de operatiekamer worden gebruikt vinden we naast instrumenten (uit metaal en kunststof) vooral ook de wegwerphandschoenen en de bekende blauwe doeken. Bij elkaar zorgen ze voor een ongekende massa afval. Niet zo gek, want het moet allemaal steriel zijn en reinigen is ook niet altijd de meest milieuvriendelijke manier – als het al mogelijk is. Het gevolg is dat na één enkele operatie niet zelden een stuk of zeven (!) vuilniszakken vol worden afgevoerd naar een verbrandingscentrum voor besmet afval.

Dat verbranden kost veel energie en is dus de oorzaak van een forse CO2-uitstoot. Ziekenhuizen moeten voor het afvoeren betalen en daar komen dan ook de CO2-heffingen nog bovenop.

Dat het anders kan bewijst het initiatief van Korrels. Een gespecialiseerde inzamelaar reinigt de blauwe polypropeen doeken en maakt er via een speciaal procedé brokken van. Bij Korrels BV wordt het materiaal vervolgens opgewaardeerd tot, in dit geval, TPE compounds die volgens specificatie van de klant gemaakt zijn. Hiervan worden houders (op dit moment uit een siliconenmateriaal gefabriceerd) voor chirurgische instrumenten gemaakt.

Deze houders worden gespuitgiet, in een samenwerking met Pieter van Nimwegen van Model Engineering uit Den Haag. Het mooie daarvan is natuurlijk dat dit opgewaardeerde materiaal ook eenvoudig weer gerecycled kan worden.

Over Korrels

Korrels BV heeft een sterke reputatie opgebouwd als materiaalspecialist. U kunt bij Korrels terecht voor prime materialen zoals elastomeren (TPE, TPV, TPT en TPU) en technische polymeren, maar ook voor gerecyclede materialen. Naast klantspecifieke oplossingen bevat het veelzijdige portfolio ook een breed scala aan standaard compounds en polymeren.

Kijk voor meer informatie op www.korrels.nl.

Meer artikelen

Privacy Voorkeuren
Bij het bezoeken van deze website worden mogelijk browsergegevens opgeslagen in de vorm van cookies door diensten van derden. U kunt hier uw voorkeuren aanpassen. Het blokkeren van cookies kan leiden tot een verminderde gebruikerservaring.