Scroll Top
nylon_plaat

Al tachtig jaar populair: Nylon

Engineering kunststoffen: de aanduiding voor thermoplastische kunststoffen die qua eigenschappen uitstijgen boven de commodities zoals polystyreen, PVC, polypropeen en polyethyleen. Engineering kunststoffen zijn duurder, worden in minder grote hoeveelheden geproduceerd en meestal toegepast voor wat kleinere objecten, zoals mechanische delen. Vooral door hun gunstige gewicht/ sterkte verhouding en de aanpasbare eigenschappen wordt deze groep materialen steeds vaker ingezet ter vervanging van andere materialen en dan met name metaal. De wereldwijde markt voor deze materialen groeit fors: van 45,2 miljard dollar in 2011 tot naar verwachting bijna 77 miljard dollar in 2017. In deze serie bespreken we ze allemaal, te beginnen met de meest gebruikelijke typen. In dit eerste deel van deze vierdelige serie kijken we naar Nylon, onderdeel van de groep polyamiden.

 

 

Nylon is een verzamelnaam voor een groep synthetische polymeren, die tot de groep van polyamiden (PA) behoren. Nylon is een polymeer dat 80 jaar geleden werd uitgevonden door DuPont en in eerste instantie werd ontwikkeld als synthetische vervanger van zijde. Vandaag de dag is het niet meer weg te denken en zit het in allerlei producten verwerkt. Polyamiden vormen een verzameling polymeren die in de ketenbouw verschillen. Het wordt naar het aantal opeenvolgende koolstofatomen in de keten onderscheiden en gekenmerkt worden door amidegroepen (CONH). Het eerste nummer van het Nylon type verwijst naar het aantal koolstofatomen in de orthofenyleendiamine, het tweede getal (zoals in PA 6.6 en PA 4.6) heeft betrekking op de hoeveelheid dicarbonzuur.

 

Meer artikelen

Privacy Voorkeuren
Bij het bezoeken van deze website worden mogelijk browsergegevens opgeslagen in de vorm van cookies door diensten van derden. U kunt hier uw voorkeuren aanpassen. Het blokkeren van cookies kan leiden tot een verminderde gebruikerservaring.